Menu

3x musea in Amsterdam

Moderne werken en kunstklassiekers aan twee kanten van het IJ

Amsterdams culturele aanbod is overweldigend. Welke je echt moet bezoeken? Deze drie. Met hun grote vaste collectie en steeds wisselende tijdelijke tentoonstellingen bieden ze elk jaargetijde genoeg reden voor een bezoekje.

Amsterdams culturele aanbod is overweldigend. Welke je echt moet bezoeken? Deze drie. Met hun grote vaste collectie en steeds wisselende tijdelijke tentoonstellingen bieden ze elk jaargetijde genoeg reden voor een bezoekje.

#1 Stedelijk Museum

Het Stedelijk – zoals het in de volksmond heet – op het Museumplein is niet te missen. Naast het prachtige 19e-eeuwse 'oude' gebouw staat sinds 2012 de opvallende witte nieuwbouw, door zijn vorm 'de badkuip' genoemd. Binnen kun je je als bezoeker uitgebreid onderdompelen in moderne en hedendaagse kunst en vormgeving. De vaste collectie is heel uitgebreid, de tijdelijke tentoonstelling bijna altijd interactief. Naast de gevestigde namen krijgt een nieuwe generatie kunstenaars met solotentoonstellingen alle aandacht van het museum.
Museumplein 10, stedelijk.nl

#2 Rijksmuseum

800 jaar aan Nederlandse kunst en geschiedenis is te zien in het Rijksmuseum. Van middeleeuwen tot Mondriaan, zoals ze zelf zeggen. De indeling is (behoorlijk) chronologisch, waarbij schilderijen en geschiedkundige voorwerpen samen het verhaal van een periode vertellen. Van de middeleeuwen op de begane grond kom je op de eerste verdieping bij onder meer Vincent van Gogh, Goya en het romanticisme. Een trap hoger vind je de oude meesters van de Gouden Eeuw, die hier een plek in De Eregalerij hebben. Als toetje is er dan nog de derde verdieping, met kunst uit de 20e eeuw.
Museumstraat 1, rijksmuseum.nl

#3 EYE

Voor liefhebbers van film en filmcultuur is EYE een waar walhalla. Meer dan veertigduizend films uit alle genres heeft het museum in beheer, van klassiekers tot cultfilms. Met tentoonstellingen besteedt het museum aandacht aan verschillende kanten van de filmcultuur. Er zijn beroemde setfoto's en filmapparaten van vroeger en nu te zien, en je kunt er zelf ontdekken hoe een film wordt gemaakt. En natuurlijk kun je ook 'gewoon' naar de film, in een van de vier zalen. Extra tip: de museumwinkel vol geweldige hebbedingen.
IJpromenade 1, eyefilm.nl

Locatie & route
  1. Stedelijk Museum
  2. Rijksmuseum
  3. EYE
De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan