US flag English version
Menu

12x de must-see musea van Amsterdam

Moderne werken en kunstklassiekers aan twee kanten van het IJ

Amsterdams culturele aanbod is overweldigend. Welke je echt moet bezoeken? We helpen je een eindje op weg. Deze musea bieden elk jaargetijde genoeg reden voor een bezoekje.

Amsterdams culturele aanbod is overweldigend. Welke je echt moet bezoeken? We helpen je een eindje op weg. Deze musea bieden elk jaargetijde genoeg reden voor een bezoekje.

#1. Stedelijk Museum

Het Stedelijk – zoals het in de volksmond heet – op het Museumplein is niet te missen. Naast het prachtige 19e-eeuwse 'oude' gebouw staat sinds 2012 de opvallende witte nieuwbouw, door zijn vorm 'de badkuip' genoemd. Binnen kun je je als bezoeker uitgebreid onderdompelen in moderne en hedendaagse kunst en vormgeving. De vaste collectie is heel uitgebreid, de tijdelijke tentoonstelling bijna altijd interactief. Naast de gevestigde namen krijgt een nieuwe generatie kunstenaars met solotentoonstellingen alle aandacht van het museum.

Museumplein 10, stedelijk.nl

De tijdelijke tentoonstelling is bijna altijd interactief
Van middeleeuwen tot Mondriaan

#2. Rijksmuseum

800 jaar aan Nederlandse kunst en geschiedenis is te zien in het Rijksmuseum. Van middeleeuwen tot Mondriaan, zoals ze zelf zeggen. De indeling is (behoorlijk) chronologisch, waarbij schilderijen en geschiedkundige voorwerpen samen het verhaal van een periode vertellen. Van de middeleeuwen op de begane grond kom je op de eerste verdieping bij onder meer Vincent van Gogh, Goya en het romanticisme. Een trap hoger vind je de oude meesters van de Gouden Eeuw, die hier een plek in De Eregalerij hebben. Als toetje is er dan nog de derde verdieping, met kunst uit de 20e eeuw.

Museumstraat 1, rijksmuseum.nl

#3. EYE Filmmuseum

Voor liefhebbers van film en filmcultuur is EYE een waar walhalla. Meer dan veertigduizend films uit alle genres heeft het museum in beheer, van klassiekers tot cultfilms. Met tentoonstellingen besteedt het museum aandacht aan verschillende kanten van de filmcultuur. Er zijn beroemde setfoto's en filmapparaten van vroeger en nu te zien, en je kunt er zelf ontdekken hoe een film wordt gemaakt. En natuurlijk kun je ook 'gewoon' naar de film, in een van de vier zalen. Extra tip: de museumwinkel vol geweldige hebbedingen.

IJpromenade 1, eyefilm.nl

Er zijn meer dan veertigduizend films uit alle genres
Over must-sees gesproken: het Van Gogh museum is er echt eentje!

#4. Van Gogh Museum

Nog nooit van Vincent van Gogh gehoord? Dan mag je weleens achter je oren gaan krabben. Doe dan maar meteen dat linkeroor dat Vincent besloot af te snijden toen hij 34 was … Does that ring a bell? Deze Nederlandse kunstschilder uit de tijd van het postimpressionisme heeft onder meer ‘De Aardappeleters’ en ‘Zonnebloemen’ op zijn naam staan. In het Amsterdamse Museumkwartier is een indrukwekkend gebouw volledig aan de kunstvirtuoos gewijd. Meer dan twee miljoen bezoekers per jaar brengen een dag door in dit museum vol topstukken. Met deze bezoekerscijfers mag dit museum met een doorlopende, zeer uitgebreide expositie zich meten met het Rijksmuseum. Dat zegt genoeg. Over must-sees gesproken: het Van Gogh museum is er echt eentje!

Museumplein 6, vangoghmuseum.nl

#5. Het Scheepvaartmuseum

De naam zegt het al: in dit museum vind je alles wat met de Nederlandse scheepvaart te maken heeft. In zijn enorme collectie vind je onder meer schilderijen, scheepsmodellen, wereldkaarten, navigatie-instrumenten en uiteraard veel mooie, heldhaftige verhalen over de scheepvaart. Want laten we eerlijk zijn, op maritiem gebied heeft Nederland altijd zijn mannetje wel gestaan. Van Michiel de Ruijter tot de VOC, dit museum brengt de afgelopen 500 jaar onder de aandacht. Het paradepaardje van dit museum is de replica van het VOC-schip Amsterdam, dat samen met het authentieke stoomschip Christiaan Brunings voor het museum pronkt.

Kattenburgerplein 1, hetscheepvaartmuseum.nl

Hier vind je alles wat met de Nederlandse scheepvaart te maken heeft
Je wandelt stap voor stap door Annes leven

#6. Anne Frank Huis

Een grachtenpand aan de Prinsengracht 263 biedt onderdak aan een van de bekendste musea van Nederland. Het was hier dat Anne Frank in de Tweede Wereldoorlog haar onzekere dagelijkse leven van zich afschreef in een dagboek. Het joodse meisje, dat al in die periode dolgraag schrijfster wilde worden, werd wereldberoemd om haar afschuwwekkende levensverhaal. Het huis waar ze de laatste jaren van haar leven in onzekerheid doorbracht, ‘Het Achterhuis’, is tegenwoordig een museum, dat jaarlijks meer dan een miljoen bezoekers trekt. In een modernere setting wandel je stap voor stap door Annes leven, zie je haar originele dagboek en betreed je het achterhuis door de deur achter de boekenkast. Dit museum krijgt je zonder twijfel muisstil …

Westermarkt 20, annefrank.org

#7. Moco

Tussen alle musea met kunstwerken uit vervlogen eeuwen vind je het Moco museum. Dompel je onder in moderne kunst, terwijl je door de ramen van dit statige herenhuis het Van Gogh Museum ziet liggen. Banksy, Warhol, Haring, Kusama, Dalí … dit museum richt zich op de meesters van de laatste tijd. De kunstcollectie in het museum verandert doorlopend, maar wees niet bang: je zult altijd oog in oog staan met iconische werken. Een deel van de kunstschatten wordt overigens interactief getoond en in de kelder kun je volledig los voor je Insta-profiel! Nice!

Honthorststraat 20, mocomuseum.nl/

Dit museum richt zich op de meesters van de laatste tijd
Sta met je neus boven op Rembrandts schetsen en tekeningen

#8. Museum Het Rembrandthuis

Rembrandt van Rijn is een van de beroemdste Nederlandse kunstenaars allertijden. In het Rembrandthuis ga je terug in de tijd en neem je een kijkje in de zeventiende-eeuwse werk- en woonruimte van de grootmeester. Het was deze woning waarin Rembrandt tussen 1639 en 1658 zijn creatieve brein de vrije loop liet. Sta met je neus boven op schetsen en tekeningen en kom meer te weten over het leven van de ‘Nachtwacht’-schilder. Let op: in dit museum zijn zelden schilderijen van Rembrandt te zien. 

Jodenbreestraat 4, rembrandthuis.nl

#9. Tropenmuseum

Tropische en subtropische gebieden staan centraal in het Tropenmuseum, dat vroeger de naam Koloniaal Museum droeg. Ben je benieuwd naar alle ins en outs over verschillende wereldculturen, dan zit je hier helemaal op de goede plek. Van kunstobjecten, textiel en historische voorwerpen tot aan (video)beelden, foto’s en geluidsfragmenten: in dit museum word je verrijkt met heel veel volkenkunde. Klinkt het saai? Dat is het niet! Het Tropenmuseum is niet voor niets erg populair met 200.000 bezoekers per jaar.

Linnaeusstraat 2, tropenmuseum.nl

Hier leer je alle ins en outs over verschillende wereldculturen
Delen uit de Russische collectie reizen af en toe af naar Nederland

#10. Hermitage

Schatten uit Sint Petersburg tentoongesteld aan de Amsterdamse Amstel, dat is de Hermitage. Het gelijknamige museum in Rusland staat bekend om zijn enorme kunstcollectie, maar ligt voor ons bepaald niet om de hoek. Het mooie van de Hermitage is dat delen uit deze omvangrijke Russische collectie af en toe afreizen naar Nederland. De ideale manier om een kijkje te nemen in een wereldberoemde kunstcollectie en bovendien te genieten van een indrukwekkend gebouw met een mooie binnenplaats.

Amstel 51, hermitage.nl

#11. Museum Ons’ Lieve Heer op Solder

Je zult het nooit vermoeden, maar achter de gevel van een grachtenpand aan de Oudezijds Voorburgwal zit al sinds 1661 een kerk. Van buiten wijst niets op de aanwezigheid van het godshuis, maar dat is dan ook altijd de bedoeling geweest. De prachtig geprepareerde kerk die op de zolder van het pand is te vinden, is namelijk een schuilkerk geweest. Je moet kleurige schoenbeschermers aan als je de kerk uit de gouden eeuw wilt bezichtigen, maar deze historische ervaring is absoluut aan te raden. Wandel door alle vertrekken van dit voormalig woonhuis van Jan Hartman en zijn gezin, bewonder onder meer een bedstee, oude keuken, biechtstoel en een authentieke 17e eeuwse keuken en betreed vervolgens de oogverblindende zolder. Het museum bungelt nu al jaren op het randje van sluiting, dus ga erheen. Deze gewaarwording is een heel unieke!

Oudezijds Voorburgwal 38, opsolder.nl/

Achter de gevel van een grachtenpand zit al sinds 1661 een kerk
Niet vies van een leuk experiment of een proefje?

#12. NEMO Science Museum

Nee, dit bootvormig museum is niet Het Scheepvaartmuseum, wat veel toeristen denken, maar NEMO. Dit ‘Science Museum’ daagt alle bezoekers uit om te experimenteren met wetenschap. Hier ga je echt op onderzoek uit in de wereld van natuurkunde, scheikunde, biologie en gedragswetenschappen. Niet vies van een leuk experiment of een proefje? NEMO haalt gegarandeerd het nieuwsgierige kind in je omhoog. Deze plek zorgt voor verbazing. Avontuurlijk is nog nooit zo leuk geweest!

Oosterdok 2, nemosciencemuseum.nl

De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan