US flag English version
Menu

10 uur in Amsterdam – vertrekpunt Haarlemmerbuurt

Een dagje struinen, shoppen en eten in de hoofdstad

In Amsterdam is zo veel te doen, dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet en in een stroom richting de grootste publiekstrekkers belandt. Op het ultieme dagje Amsterdam gaan we die publiekstrekkers uit de weg, want we slaan vanaf het Centraal Station rechtsaf richting de Haarlemmerbuurt, met wat leuke uitstapjes richting het centrum in de middag.

In Amsterdam is zo veel te doen, dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet en in een stroom richting de grootste publiekstrekkers belandt. Op het ultieme dagje Amsterdam gaan we die publiekstrekkers uit de weg, want we slaan vanaf het Centraal Station rechtsaf richting de Haarlemmerbuurt, met wat leuke uitstapjes richting het centrum in de middag.

10:00. Energieboost bij Vinnies

Voordat je de stad induikt, kun je misschien een snelle energieboost gebruiken. Met vijf minuten wandelen vanaf Amsterdam Centraal ben je bij Vinnies. Hier kun je terecht voor een goede kop koffie of een verse juice. En heb je ook een beetje trek, dan staat de kaart vol met havermout, eieren, huisgemaakte brioche en de lekkerste taartjes. Op de kaart vind je allerlei vegetarische opties en veganistisch is ook mogelijk. Grote kans dat je je hier direct thuisvoelt.
Haarlemmerstraat 46HS,
Scheldestraat 45BG, Vinnieshomepage.com

11:00. Shoppen bij Sukha

32 pandjes verderop in de Haarlemmerstraat zit Sukha. Wat mij betreft een van de mooiste winkels van heel Amsterdam. Het begint al met het gedicht op het raam, en de geweldige etalage. Binnen is de ruimte heel licht en ruim, met allemaal verschillende producten. Van handgebreide, wollen plaids uit Nepal tot houten kommen voor in de keuken. Maar ook is het hier een kleding-, schoenen- en sieradenwalhalla. En laten we de vrolijke Nepalese feestvlaggetjes niet vergeten. Hier wil je voorlopig niet meer weg.
Haarlemmerstraat 110, Sukha.nl

11:30. Miniwarenhuis Six and Sons

Dit miniwarenhuis vind je iets verder, op de Haarlemmerdijk. Bij binnenkomst hangt de wand vol met reistassen in verschillende maten. Loop je het trappetje af naar beneden, dan word je overmand door hebberigheid. Er is van alles te zien, zoals bladerboeken, keukenmesjes, marmeren planken en een Earl Grey Tea Wodka-kit. En een heleboel musthaves voor op je bureau. Boven vind je vooral items voor je lijf, van sokken en schoenen tot truien en t-shirts. 
Haarlemmerdijk 31, Sixandsons.com

12:30. Aftershoplunch bij Toscanini

Van al dat winkelen krijg je een knorrende maag. Ben je toe aan een lunch, schuif dan aan bij Toscanini aan de Lindengracht. Reserveer bijtijds een tafeltje want dit restaurant is een lokale favoriet. Hier tref je de pure Italiaanse keuken in al zijn eenvoud en eerlijkheid. Elke dag, behalve zondag, eet je hier de lekkerste klassiekers gemaakt met biologische ingrediënten. Geniet van het versgebakken brood en de huisgemaakte pasta. Door de informele sfeer voel je je meteen thuis en waan je je even in Italiaanse sferen. 
Lindengracht 75, Restauranttoscanini.nl

 

14:30. Dancemuseum Our House

Op de Amstelstraat – in hetzelfde gebouw als club Air - vind je het eerste en enige dancemuseum ter wereld. Door exposities, muziek, lichten en vooral veel interactie, ontdek je alles over de creatieve dancecultuur. Het museum is splinternieuw én voor iedereen. Mix je eigen plaatje, stap in de silent disco of leef je uit op de levensgrote drumcomputer. Van Hollandse bodem tot Chicago house: vanmiddag staan jouw voeten niet stil. 

Amstelstraat 26, our-house.com

 

17:00. Kunst scoren bij Yellowkorner

Heb je de culturele smaak te pakken? Dan vind je fotografiewinkel Yellowkorner vast ook wel wat. Hier koop je foto's van jonge talenten en bekende fotografen. Omdat deze in een hogere oplage worden verkocht, zijn ze een stuk beter betaalbaar. En toch heb je kunst in handen. Alle foto’s zijn namelijk genummerd en hebben een certificaat van echtheid. De collectie wordt wekelijks aangevuld met nieuwe werken, het aanbod is dus altijd weer een verrassing.
Singel 282, Yellowkorner.com

18:30. Perfecte afsluiter bij bistrot Bleu

Van de Prinsenstraat, met alle kleine winkeltjes, word ik sowieso altijd blij. Maar dit jaar is het nóg leuker geworden, want Bleu is hier de nieuwste aanwinst. Een Frans restaurant met speelse indeling. En die heeft de kaart trouwens ook. Met een do-it-yourself steak tartare, waarbij je de tartaar, eidooier, uitjes, kappertjes en augurk zelf door elkaar mag prakken. Net als bij de chocoladecrumble. Bij Bleu sluit je je dagje Amsterdam geheel in stijl af.
Prinsenstraat 10HS, Restaurantbleu.amsterdam

Looselab

Geschreven door: Looselab

Het handgeschreven lijstje met favoriete adressen van Marlous Beukeboom werd een eigen blog: looselab.nl. Je vindt er alleen bijzondere feelgoodplekken met bijvoorbeeld een te gekke inrichting of een fijne, persoonlijke sfeer.

De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan