Menu

10x goed eten in Alkmaar

Van dadelcake tot prijswinnende pizza

Alkmaar staat natuurlijk bekend om het lokale goud: de kaas. Maar de stad heeft op culinair vlak veel meer te bieden. Een wandeling langs grachten en mooie monumenten leidt langs de lekkerste en leukste eettentjes.

Alkmaar staat natuurlijk bekend om het lokale goud: de kaas. Maar de stad heeft op culinair vlak veel meer te bieden. Een wandeling langs grachten en mooie monumenten leidt langs de lekkerste en leukste eettentjes.

#1 Oogst

Van sushi bowl tot sunny beet – op de menukaart van saladebar Oogst vind je alleen maar voedzame, verantwoorde en verrukkelijke happen, sappen en soepen. Good food, good mood! Waar je ook vrolijk van wordt is het lichte interieur en de oprecht vriendelijke bediening.
Zevenhuizen 8, saladebaroogst.nl

#2 Soepp

Het kleurrijkste eetcafé van Alkmaar is tegelijkertijd een vintagewinkeltje. Bij de dames van Soepp schuif je (vanzelfsprekend) aan voor huisgemaakte soep, maar ook voor salades, burgers of een curry. Er staan elke dag andere soepen op het menu, van Indonesische pindasoep tot kaassoep (jawel!) met walnoten. Goed om te weten: alle gerechten zijn 100% vegetarisch. 
Hekelstraat 31, soepp.nl

#3 De Ritsz

Van een Brugse Zot Blond tot een Natte dubbel, de uitgebreide bierkaart van bar-brasserie De Ritsz is indrukwekkend. Hetzelfde geldt voor de keuken. Zeker op zondag; dan staat er standaard zeetong op het menu. De High Gin is ook een aanrader!
Ritsevoort 12, deritszalkmaar.nl

#4 Vers

Het voordeel van met de trein naar Alkmaar rijden? Vers! Dit knappe eettentje ligt pal naast het NS-station en serveert (h)eerlijke koffie van Earth, vitaminerijke smoothies en ontbijtjes, maar ook verantwoorde en vooral smakelijke lunch- en dinergerechten. Ook to-go!
Stationsweg 41, versetenendrinken.nl

#5 Abby’s

Onder de Molen van Piet, aan het einde van het Ritsevoort, ligt restaurant Abby’s. Geniet er van een goed glas wijn met garnalenkroketjes of schuif aan voor lunch of diner. Vleesliefhebber? Van côte de boeuf tot tomahawk steak: dinsdag is Meatlovers Tuesday.
Ritsevoort 60, restaurantabbys.nl

#6 De Binnenkomer

Tegenover de Oude Kerk ligt lokale lieveling De Binnenkomer. De bloggers van UIT072 tippen het zelfs als dé food hotspot van Alkmaar. Het is namelijk altijd goed toeven in het huiskamer-achtige eetcafé, waar je welkom bent voor een koffie met dadelcake of een vegaburger met een biertje. Zondag is favoriet; dan serveren ze mezze, Arabische hapjes.
Kerkplein 6, debinnenkomer.nl

#7 Echt

De naam verklapt het al: de keukenbrigade van Echt houdt van echt eten. Dus zijn de meeste gerechten op de kaart biologisch, zonder overbodige toevoegingen en tellen ze zo min mogelijk voedselkilometers. En van de vlierbloesemlimonade tot de buddha bowl, alles smaakt echt lekker.
Marktstraat 4, echtalkmaar.nl

#8 Rotisserie 't IJkgebouw

In het Victoriepark, aan de oevers van het Noord-Hollands kanaal, staat 't IJkgebouw. Ooit de plek waar schepen werden geijkt voordat ze het ruime sop kozen, anno nu een te gekke horecastek voor een laat ontbijt, lekkere lunch, afternoon tea of heerlijk diner. Ook de bloggers van UIT072 tippen het voor een ultiem dagje in Alkmaar!
Alckmariapad 2, ijkgebouw.nl

#9 Bloem

In de oergezellige Hekelstraat wordt het ambachtelijke brood van Bloem gebakken in een steenoven. Behalve voor goed belegde boterhammen kun je in het Bakery Café ook terecht voor smoothies, yoghurtjes, verse croissants en taart. Smaakt het naar meer? Blijf dan lekker een nachtje slapen. Bloem is ook een B&B!
Hekelstraat 21, bloemalkmaar.nl

#10 Koffie Kowalski

Deze koffiebar noemt zichzelf een Comfort Store. Dus strijk je er neer voor koffie, lunch of borrel en laat je ondertussen de kunst, design, vintage en humoristische hebbedingen inpakken voor thuis. Aanrader: het pittoreske terrasje aan het water. 
Fnidsen 56, koffiekowalski.nl

Locatie & route
  1. Oogst
  2. Soepp
  3. De Ritsz
  4. Vers
  5. Abby’s
  6. De Binnenkomer
  7. Echt
  8. Rotisserie 't IJkgebouw
  9. Bloem
  10. Koffie Kowalski
De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan