Menu

De culturele hoogtepunten van Alkmaar

Van zomerse feestjes tot arthouse films

Net buiten de historische binnenstad vind je in Alkmaar Overstad drie culturele must-sees bij elkaar: Filmhuis Alkmaar, Podium Victorie en HAL 25. Samen met Theater de Vest aan de andere kant van het kanaal zijn dit dé culturele hotspots van de Kaasstad.

Net buiten de historische binnenstad vind je in Alkmaar Overstad drie culturele must-sees bij elkaar: Filmhuis Alkmaar, Podium Victorie en HAL 25. Samen met Theater de Vest aan de andere kant van het kanaal zijn dit dé culturele hotspots van de Kaasstad.

Hier kom je voor een knallend feestje, zomers event of kunstmanifestatie

Hal25

Tot een paar jaar geleden was het gebied aan het spoor in Alkmaar – nu bekend als Alkmaar Overstad – een onaantrekkelijke hoek vol loodsen en fabriekshallen. De vernieuwing begon toen HAL25 in 2008 zijn intrek nam in het oude pand van sanitairgroothandel Vegro, recht tegenover het Beatlesmuseum. HAL25 is een inspirerende plek waar jonge kunstenaars en cultureel ondernemers werken aan hun projecten. En hier kom je ook voor een knallend feestje, zomerse evenementen of een kunstmanifestatie. Wie tijdens zijn dagje in Alkmaar van de gebaande paden wil afwijken, moet zeker hier langswippen!
Pettemerstraat 15, ​hal25.nl

Filmhuis Alkmaar

In 2016 kwam de volgende publiekstrekker in de wijk: bioscoopketen Vue opende haar eerste locatie in Nederland, vlak aan het spoor in Alkmaar. De bioscoop werd zelfs bekroond tot ‘Beste nieuwbouwbioscoop ter wereld’. In het complex van Vue is een aparte ruimte voor een eigen arthouse bioscoop. Filmhuis Alkmaar heeft een heel brede programmering van films met verdieping. Mooie documentaires en sterke arthouse films geven stof tot nadenken.
Pettemerstraat 3, filmhuisalkmaar.nl

Mooie films geven stof tot nadenken
Geweldig geluid, sfeervolle zaal én een gaaf dakterras

Podium Victorie

Als laatste toegevoegd aan het rijtje hotspots aan de Pettemerstraat: het nieuwste poppodium van Nederland. Podium Victorie werd in september 2017 officieel geopend en bleek in één klap een van de betere podia van Nederland. Geweldig geluid in de grote zaal, een sfeervollere kleine zaal die multifunctioneel inzetbaar is én een gaaf dakterras. Ontdek het zelf tijdens je dagje in Alkmaar, bijvoorbeeld bij een concert van De Dijk, Spinvis of Jett Rebel. Zelfs een grootheid als Kim Wilde komt naar Alkmaar!
Pettemerstraat 5, podiumvictorie.nl

Theater de Vest

Aan de overkant van het kanaal neemt TAQA Theater de Vest al jaren een belangrijke plek in de Alkmaarse binnenstad in. Samen met de bibliotheek en het Stedelijk Museum Alkmaar maakt het van het Canadaplein een waar Cultuurplein. In de twee moderne theaterzalen worden jaarlijks 250 voorstellingen aangeboden. Extra tip: kom vooral van de zomer nog eens terug. Dan geniet je wekelijks van live optredens buiten, tijdens Zomer op het Plein.
Canadaplein 2, theaterdevest.nl
 

Het Canadaplein is een waar Cultuurplein
UIT072

Geschreven door: UIT072

UIT072 is hét cityblog voor Alkmaar en omstreken. In 2012 opgericht door Niels, maar inmiddels houdt een team van Alkmaarders je op dit online platform op de hoogte van het leukste van de stad. De nieuwste hotspots, niet te missen events en handige lijstjes, met een focus op cultuur, shopping, eten en drinken.

Locatie & route
  1. HAL25
  2. Filmhuis Alkmaar
  3. Podium Victorie
  4. Theater de Vest
De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan